Sisäsoutu

Sisäsoutu kuntoilumuotona

HSKS Mesta 2013/03/28 Hannu Liehunen, Tomi Mänttäri ja Pirjo Kallela soutavat. SMARK-seuran soutuspinningin ohjatut voimavetotreenit. Mestan Viestikapula-sarja. Kuva: Sami Kero / HS

Sisäsoutu on soutumuodoista nuorin, mutta sekin jo laajalle levinnyt ja kasvava laji. Laji on alkujaan ollut vain yksi harjoittelumuoto mm. olympialuokan soutajille, hiihtäjille ja muille kestävyyslajien urheilijoille. Vuonna 1981 markkinoille tuli ensimmäinen Concept2 A -mallinen soutulaite ja siitä alkoi kehittyä maailmanlaajuinen harjoittelumuoto ja kilpailullinen kehitys, joka laajeni laitteen kotimaasta USA:sta myös Eurooppaan.

Sisäsoutu on tehokas koko kehon harjoitusmuoto joka kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskestävyyttä suurissa lihasryhmissä. Se on myös liikkeen ”pehmeydestä” johtuen nivelystävällinen laji, jossa monille tuskaa tuottavaa tärähdystä ei synny. Tämän vuoksi se soveltuu hyvin myös sellaisille henkilöille, joille juosten harjoittelu tuottaa ongelmia. Sisäsoutu soveltuu monipuolisuutensa vuoksi erinomaisesti täydentämään monien muidenkin lajien, kuten intervallityyppisten joukkuelajien aerobista harjoittelua.

SMARK järjestää talvikaudella (1.10-30.4) ohjattua soutuspinningiä kolme kertaa viikossa, joka on mielekäs ja tehokas tapa käyttää sisäsoutua kunnon kohentamisessa. Soutuspinning-salista löytyy 16 soutulaitetta.

Sisäsoudun kilpailutoiminta

Sisäsoudussa kilpaillaan Concept2 -merkkisellä soutulaitteella, joka mittaa soutajan soututehon ja ilmoittaa sen näytöllään 500 m vauhtina, kalorinkulutuksena tai watteina. Sisäsoutua harrastavat monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät harrasta vesillä soutua lainkaan. Se on erinomainen kuntoilumuoto kaikenikäisille ja -kokoisille.

Suomen mestaruuksista taistellaan vuosittain 500-, 2000- sekä 10000 metrin matkoilla. Myös sisäsoutumaraton järjestetään vuosittain Keravalla. Lajissa järjestetään EM-, sekä MM-kisat joka vuosi.

Viime vuosina SMARKille menestystä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla ovat saavuttaneet mm. Jukka-Pekka Kauppi sekä Marika Laaksonen. Jukka-Pekka Kauppi rikkoi miesten kevyen luokan sisäsoudun (2000m) Suomen ennätyksen 2013 keväällä järjestetyssä sisäsoudun Finnish Openissa (aika 6:13,0).

Kisa-asu

Naisten kisapuku

Miesten kisapuku

SMARKia kilpailuissa edustavien tulee käyttää yhtenäistä kilpa-asua, joka koostuu valkoisesta t-paidasta ja ohessa näkyvästä kilpa-asusta. Kaikilla joukkueessa soutavilla tulee olla yhtenäinen vaatetus (päähineet ym. mukaan lukien). Lisätietoa kilpa-asun hankkimisesta saat toimistolta.