Sisäsoutu (soutuspinning)

Sisäsoutu kuntoilumuotona

HSKS Mesta 2013/03/28 Hannu Liehunen, Tomi Mänttäri ja Pirjo Kallela soutavat. SMARK-seuran soutuspinningin ohjatut voimavetotreenit. Mestan Viestikapula-sarja. Kuva: Sami Kero / HS

Sisäsoutu on soutumuodoista nuorin. Se on tehokas koko kehon harjoitusmuoto joka kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskestävyyttä suurissa lihasryhmissä. Liikkeen ”pehmeydestä” johtuen sisäsoutu on nivelystävällinen laji, jossa monille tuskaa tuottavaa tärähdystä ei synny, eli soveltuu hyvin myös sellaisille henkilöille, joille juosten harjoittelu tuottaa ongelmia.

Soutu tarjoaa toimivan kokovartalon harjoituksen useampaan lihasryhmään kuin mikään muu laji. Sisäsoutu soveltuu monipuolisuutensa vuoksi erinomaisesti täydentämään monien muidenkin lajien, kuten intervallityyppisten joukkuelajien aerobista harjoittelua.

Soutuspinning

SMARK järjestää talvikaudella (1.10-30.4) ohjattua soutuspinningiä kolme kertaa viikossa. Spinning on mielekäs ja tehokas tapa käyttää sisäsoutua kunnon kohentamisessa. Soutuspinning-salista löytyy 16 Concept2-soutulaitetta. Aiempaa urheilu-, taikka lajitaustaa ei vaadita, mutta on hyvä ilmoittaa ohjaajalle jos olet ensikertalainen. Ohjaajat opettavat tarvittaessa soudun perusteita ja tekniikkaa ja pääset helposti mukaan lajiin.

Sisäsoutu eli soutuspinning on tehokas kuntoilumuoto, jota harrastetaan ryhmäharjoitteluna ohjaajan opastuksella. Sisäsoudussa on kaikki kehon suuret lihasryhmät käytössä: Jalat tekevät valtaosan työstä, n. 60%, ja loput 40% kuormittavat pakaroita, selkää, vatsaa ja käsiä. Syke nousee helposti, mikä vahvistaa sydäntä sekä verenkiertoelimistön kuntoa. Soutaminen voi helpottaa päätetyöskentelyn aiheuttamia hartiakipuja ja päänsärkyä.

Soutuspinning sopii kaikille iästä, kunnosta ja kokemuksesta riippumatta! Tunneilla pyritään yhteiseen soututahtiin – mutta jokainen tekee työtä omalla yksilöllisellä tehollaan. Soutu sopii myös erinomaisesti painonhallintaan.

SMARK:n ohjaajat ovat aitoja tuulen ja meriveden pieksemiä soutajia. Vaihtelemme tuntien sisältöä viikoittain ja soudamme ajoittain testejä oman kunnon kehityksen mittaamiseksi. Ohjatuilla spinningtunneilla hikivirta on taattu ja treenin päälle pääsee lisäksi saunomaan ja käymään vaikka avannossa!

Talvikausi 2020-2021

Huom. Kausi peruttu koronaan liittyvistä syistä.

Tiistaisin ja torstaisin ohjelma vaihtelee päivän ja ohjaajan kanssa, sunnuntaisin pyritään pitkiin peruskestävyysharjoituksiin. Jokaisen tunnin aikana lämmitellään, jäähdytellään, venytellään sekä soudetaan sykettä kohottava harjoitus. Se minkälainen harjoitus on kunakin päivänä ja viikkona vaihtelee, mutta jokaisesta tunnista saa halutessaan kevyen, mutta myös raskaan (kysy ohjaajalta tarkempia neuvoja!). Sunnuntait on suunniteltu kehittämään peruskuntoa ja jaksamista. Harjoitus on jaettu 20-45 minuutin pituisiin “työvaiheisiin”, joiden välillä on muutaman minuutin palauttava (juoma)tauko. Sunnuntaiharjoitukset on myös suunniteltu siten, että voit olla mukana tunnin, puolitoista tai vaikka kaksi tuntia.

Tervetuloa kuntoilemaan!

Sisäsoudun kilpailutoiminta

Sisäsoudussa kilpaillaan Concept2 -merkkisellä soutulaitteella. Suomen mestaruuksista taistellaan vuosittain 500-, 2000- sekä 10000 metrin matkoilla. Myös sisäsoutumaraton järjestetään vuosittain Keravalla. Lajissa järjestetään EM-, sekä MM-kisat joka vuosi.

SMARKille menestystä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla ovat saavuttaneet mm. Jukka-Pekka Kauppi sekä Marika Laaksonen. Jukka-Pekka Kauppi rikkoi miesten kevyen luokan sisäsoudun (2000m) Suomen ennätyksen 2013 keväällä järjestetyssä sisäsoudun Finnish Openissa (aika 6:13,0).