Olympialuokansoutu

Olympialuokkien soutu

Olympialuokkien soutua harrastetaan yli 100 maassa ja kaikissa maanosissa. Soutu on ollut mukana moderneissa olympialaisissa niiden alusta lähtien ja lisäksi vuosittain järjestetään MM-kisat aikuisille, alle 23-vuotiaille ja alle 18-vuotiaille. Kilpailumatka on 2000 metriä. Suomen menestynein soutaja on Pertti Karppinen, joka on voittanut olympiakultaa yksikkösoudussa vuosina 1976, 1980 ja 1984. Tuoreimmat soudun arvokisamitalistit ovat olympiahopeaa Pekingissä 2008 soutaneet pariairokaksikko Minna Nieminen ja Sanna Sten.

Suomessa olympialuokkien soutua voi harrastaa kilpailu- ja harrastemielessä noin 10 seurassa. Kotimaassa järjestetään vuosittain aikuisten-, junioreiden sekä alle 23 vuotiaiden Suomen mestaruuskilpailuiden lisäksi useita kansallisia kilpailutapahtumia.

Veneluokat

Olympialuokan venettä voi soutaa veneluokasta riippuen yksi, kaksi, neljä tai kahdeksan soutajaa. Airovaihtoehtoja on kaksi. Pariairosoudussa (sculling) kullakin soutajalla on kaksi n. 2.9 metrin mittaista airoa, yhden airon soudussa (sweep rowing tai rowing) taas yksi n. 3.8 metrin pituinen airo joko veneen oikealla tai vasemmalla laidalla. Kaksikoita ja nelosia on sekä perämiehellisiä ja perämiehettömiä, kahdeksikossa on aina perämies.

Olympialaisissa soutu on rajattu ennalta määrättyihin veneluokkiin:

Miehet
M1x (yksikkö), M2x (pariairokaksikko), M2- (perämiehetön kaksikko), M4x (pariaironelonen), M4- (perämiehetön nelonen), M8+ (kahdeksikko)

Naiset
W1x (yksikkö), W2x (pariairokaksikko), W2- (perämiehetön kaksikko), W4x (pariaironelonen) W8+ (kahdeksikko)

Miesten kevyt luokka (keskipaino 70 kg tai alle)
LM4- (kevyt perämiehetön nelonen) ja LM2x (kevyt pariairokaksikko)

Naisten kevyt luokka (keskipaino alle 57 kg)
LW2x (kevyt pariairokaksikko)

Muissa veneluokissa (esimerkiksi miesten/naisten kevyt yksikkö) kilpailuja järjestetään SM-, EM- ja MM-tasolla.

Lähde: Melonta- ja Soutuliitto

Kuvat: Worldrowing.com

Olympialuokkiensoutu SMARKissa

Olympialuokan soutua voivat SMARKissa harrastaa kaikki yli 13 vuotiaat. Olympialuokan kalustoamme käyttää kolme harjoitteluryhmää: nuoret, aikuiset harrastajat sekä valmennusryhmä. Seuramme kannustaa osallistumaan kilpailuihin ja lähtökohtamme on osallistua kaikkiin kauden regattoihin, sekä SM-kisoihin niin laajalla kalustolla ja kilpailijamäärällä kuin kulloinkin mahdollista.

Kisa-asu

Naisten kisapuku

Miesten kisapuku

SMARKia kilpailuissa edustavien tulee käyttää yhtenäistä kilpa-asua, joka koostuu valkoisesta t-paidasta ja ohessa näkyvästä kilpa-asusta. Kaikilla joukkueessa soutavilla tulee olla yhtenäinen vaatetus (päähineet ym. mukaan lukien). Lisätietoa kilpa-asun hankkimisesta saat toimistolta.